Infiniti Q60 Forums banner

Awaria przedniego sonaru

9.7K views 8 replies 6 participants last post by  Larry2211  
#1 ·
Wczoraj podczas *bardzo* ulewnego deszczu jechałem 2018 Q60 3.0t Luxe Coupe z pakietem Proassist, kiedy przedni sonar przestał działać. Nie jestem z tego zadowolony. Najpierw pomyślałem, że to może być tylko sam deszcz, ale problem utrzymywał się przez około 20 minut po ustaniu deszczu. Potem wszystko wróciło do normy. Teraz zastanawiam się, czy woda mogła dostać się do złącza lub czujnika. Czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia? W poniedziałek skontaktuję się z działem obsługi dealera.

#2 ·
To samo przydarzyło się mojemu samochodowi, kiedy w zeszłym tygodniu przywiozłem go do domu. Ponownie zaczął działać około 10 minut po ustaniu ulewnego deszczu. Złożyłem to na karb rozprysków z autostrady, które powodowały, że sonar nie mógł odczytać danych, mimo że deszcz już nie padał.

#8 ·
Miałem ten sam problem w południowej Florydzie z dużą ilością deszczu. Deszcz wydaje się wyłączać przednie czujniki, więc wyłączam pakiet technologiczny, aż się przejaśni, a potem, gdy przestanie padać, uruchamiam ponownie samochód i natychmiast wraca, jeśli w ogóle chcę z niego korzystać. Ma sens, że sonar byłby zakłócony przez deszcz i jestem pewien, że Infiniti nie chce ponosić odpowiedzialności za autonomiczne hamowanie w deszczu. Wiedz tylko, że deszcz, nawet lekki, może wyłączyć autonomiczne hamowanie, a ponowne uruchomienie po ustaniu deszczu może je ponownie aktywować, jeśli chcesz. Osobiście prawie nigdy nie korzystam z funkcji technicznych, chyba że rozmawiam przez telefon i mam je tylko dla wartości odsprzedaży. Moje 2 centy

Jazda 2018 Q60 3.0t Luxe Coupe z pakietem Proassist w *bardzo* ulewnym deszczu wczoraj, kiedy przedni sonar zawiódł. Nie jestem z tego zadowolony. Najpierw pomyślałem, że to może być sam deszcz, ale problem utrzymywał się przez około 20 minut po ustaniu deszczu. Potem wszystko wróciło do normy. Teraz zastanawiam się, czy woda mogła dostać się do złącza lub czujnika. Czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia? Skontaktuję się z działem serwisowym dealera w poniedziałek.

#9 ·
Miałem ten sam problem w północnej Nevadzie. Błękitne niebo, słonecznie jak tylko może być, a jeśli owad uderzy w czujnik, to wyłączy cały system. Zdarzyło się to już kilka razy, za pierwszym razem tuż przed wizytą na wymianie oleju, powiedzieli, że wszystko jest w porządku i że czasami zanieczyszczenia na drodze mogą powodować usterki.